Senioren beleid (v)

Hockeybeleid senioren Roomburg

 

Spelers vanaf 18 jaar die niet zijn geselecteerd voor de eerste twee heren- en damesteams van Roomburg worden ingedeeld door de heren, dames en veteranen elftalcommissies (respectievelijk [email protected], [email protected], [email protected]), samen vormen zij de seniorencommissie.

 

Doelstelling:

Uitgangspunt van de seniorencommissie is het samenstellen van gezellige teams verdeeld over alle niveaus onder de prestatieteams. Daarbij proberen zij rekening te houden met voorkeuren van individuele spelers en teams. Prioriteit bij de indeling heeft echter dat iedereen een team heeft rond of op eigen niveau en dat alle teams minimaal 12 spelers hebben.

 

Aantal teams:

Roomburg heeft op 3 velden plaats voor ca. 32 teams. Bij voorkeur gelijk verdeeld over heren en dames, met minimaal 2 veteranen/veterinnen en een veteranen L team. Leidraad voor teamgrootte is 16 spelers. Teams met minder spelers kunnen worden aangevuld en grotere teams moeten spelers afstaan indien noodzakelijk voor de indeling.

 

Doorstroom jeugd – senioren – veteranen:

De overgangen van junioren naar senioren en vervolgens naar veteranen/veterinnen zijn knelpunten in de indeling.

Om de overstap naar de senioren makkelijker te maken neemt de seniorencommissie, eventueel via de jeugdcommissie, aan het eind van het seizoen contact op met spelers die vanuit de jeugd naar de senioren doorstromen om te kijken bij welk team zij kunnen aansluiten. Eventueel kunnen junioren enkele kennismakingstrainingen of een wedstrijden meespelen.

 

Om stabiel presterende veteranenteams te houden en de aansluiting vanuit de senioren te verbeteren is enkele jaren geleden op Roomburg besloten tot een actief doorstroombeleid. Dit betekent dat spelers die van de KNHB voor de veteranen mogen spelen (heren 35 jaar, dames 30 jaar of ouder op 1 oktober) over kunnen stappen naar de veteranen. Spelers vanaf 40 (heren) of 35 jaar (dames) op 1 oktober worden op volgorde van leeftijd automatisch doorgeschoven naar de veteranenteams. Om de drempel lager te maken om over te stappen, probeert de seniorencommissie aan het eind van het seizoen een of enkele kennismakingstraining/wedstrijden te organiseren voor de veteranengerechtigde spelers.

  

Trainen:

Trainingstijden worden vastgesteld door de technische commissie waar de seniorencommissie onder valt. Teams kunnen voorkeuren voor het volgend seizoen kenbaar maken aan de seniorencommissie. In principe wordt het trainingsschema elk jaar opnieuw opgebouwd. Seniorenteams worden bij voorkeur ingedeeld tussen 20 en 23 uur op dinsdag-, woensdag-, donderdag- of vrijdagavond. Teams kunnen gedurende die tijd trainen op een half veld. Trainingsduur is in principe 60 minuten. Deze tijd ruimte is bedoeld als tijd voor oefeningen; zorg dat je hebt ingelopen als je het veld op kan.

Als voor een specifieke tijd meer teams zich opgeven dan speelruimte beschikbaar is, wordt in principe gekeken naar de actieve bijdrage die spelers leveren aan de club (training geven/commissiewerk). Waar mogelijk wordt extra trainingstijd gegeven, met name aan laat trainende teams. Actieve bijdrage aan de club geldt ook hier als uitgangspunt.

Voor het geven van trainingen aan andere teams, is een vergoeding beschikbaar. Wij zijn altijd op zoek naar enthousiaste trainers, waarvoor ook ondersteuning in de vorm van ‘hockey-academy’ en opleidingen georganiseerd wordt.

 

Verplichtingen voor teams:

Van teams wordt verwacht dat zij een actieve bijdrage leveren om gezellig en sportief hockeyen mogelijk te maken. Bij thuiswedstrijden worden teams ingedeeld voor fluiten op zaterdag (2 scheidsrechters) bij de oudere jeugd en op zondag (2 scheidsrechters). Het fluiten is erg belangrijk, maar voor vele een zeer stressvolle gebeurtenis. Daarom kun je regelmatig scheidsrechters cursussen doen en hebben we de ‘scheidsrechter+’ opleiding.

Verder wordt per jaar van elk team verwacht dat zij bij toerbeurt de bar bezetten en opruimen en vegen na de wedstrijden op zondag. Na oefenwedstrijden wordt het team dat het laatst heeft gespeeld gevraagd om op te ruimen en te vegen.

 

Door hockeyen in winterstop:

In de winterstop is het mogelijk voor teams om zich op te geven voor Mid Winter Competitie of zaalhockey. Hiervoor wordt een extra bijdrage gevraagd. Trainen is tijdens de winterstop niet mogelijk. Arbitrage moet door het eigen team geregeld worden.  Elftal hulp diensten en veegdiensten worden in Mid Winter Competitie ingevuld door de deelnemende teams.