Spelregels opfrissen? Dat doe je hiermee!

3-9 Nieuws

De KNHB heeft nieuwe Arbitrage afspraken opgesteld voor dit seizoen. Dat zijn handige documenten om even door te nemen als je een wedstrijd gaat fluiten. Ook handig om als speler door te nemen zodat je alle regels weer even scherp hebt.

De KNHB vraag speciale aandacht voor een aantal regels:

-De normen en waarden rondom sportiviteit en respect lijken te vervagen. Hockey moet voor iedereen prettig blijven. Spelers, scheidsrechters en het publiek kunnen hierin allemaal een rol pakken. Gaan spelers toch over de grenzen heen (met bijvoorbeeld continu commentaar, gebaren, schreeuwen of scheldwoorden etc.) geef dan als scheidsrechter een kaart en laat dit niet passeren.

-De hoge backhandslag zorgt in het veld nog al eens voor gevaarlijke situaties. De KNHB vraagt scheidsrechters hier goed op te letten en te fluiten voor gevaarlijk spel (zie regels gevaarlijk spel, via bovenstaande link).

-De techniek Carrying is toegestaan mits niet gevaarlijk en zolang de bal bespeelbaar is voor een verdediger die de bal wil spelen. De normale regels van afhouden gelden hier. Carrying is een techniek waarbij de speler zich voortbeweegt terwijl de bal zich op de stick in de lucht bevindt.

De KNHB vraagt scheidrechters ook om alert te zijn op afhouden. Richtlijn hierbij is dat de bal bespeelbaar moet blijven voor tegenstanders die binnen speelafstand in de duelsituatie een actieve poging doen om de bal te spelen.
 
3-9-2023 Arbitragecommissie